top of page

Verhuizen met kinderen: hoe geef je ze een stem in het interieur van je nieuwe huis?

Bijgewerkt op: 28 dec. 2023

Verhuizen is voor iedereen een spannende en soms ook stressvolle gebeurtenis. Voor kinderen kan het extra lastig zijn om zich aan te passen aan een nieuwe omgeving. Als je een interieurdesigner bent, wil je natuurlijk dat je kinderen zich thuis voelen in hun nieuwe huis. Hoe kun je ze daarbij helpen?


Verhuizen met kinderen, de spullen worden ingepakt

1. Begin vroeg

Hoe eerder je je kinderen bij het proces betrekt, hoe beter. Zo kunnen ze zich alvast voorbereiden op de verhuizing en meedenken over de nieuwe woning. Begin al in de zoekfase, zodat je kinderen mee kunnen kijken naar verschillende huizen. Laat ze hun favorieten kiezen en vraag ze waarom ze dat vinden. Zo krijg je een goed beeld van wat ze belangrijk vinden in een huis en hun slaapkamers.Verhuizen met kinderen, het kind beslist mee in het nieuwe interieur

2. Laat ze meedenken

Als je een huis hebt gevonden, is het tijd om te gaan nadenken over het interieur. Wanneer je gaat verhuizen met kinderen, laat je kinderen dan zoveel mogelijk meedenken over de inrichting. Wat voor soort meubels willen ze? Welke kleuren en materialen vinden ze leuk? Je kunt ze bijvoorbeeld mee naar de winkel nemen om meubels of accessoires uit te zoeken. Of je laat ze een moodboard maken met hun favoriete kleuren en stijlen.


3. Wees realistisch 

Natuurlijk moet je rekening houden met de praktische aspecten van het interieur. Zo moet er genoeg ruimte zijn voor de kinderen om te spelen en te leren. Maar ook de veiligheid is belangrijk. Kijk of er ook mogelijkheid is voor opberg mogelijkheden van speelgoed. Als het huis gekocht wordt voor langere periode van je leven, kijk ook of het huis op groeiende familie of ouder wordende kinderen het nog steeds voldoet, qua ruimten. Denk hierbij ook aan de ruimte in en om de keuken, maaltijden worden groter maar er maken ook meer mensen gebruik van de keuken. Zo ook in de badkamer(s)


4. Maak het verhuizen met kinderen leuk

Verhuizen is voor kinderen een grote verandering. Maak het daarom zo leuk mogelijk voor ze. Ga met kleine kinderen eind van de dag even kijken in het half ingepakte huis en laat ze spelen tussen en met de dozen. Zo gauw alles in het nieuwe huis uitgepakt gaat worden, betrek ook hier weer je kinderen bij. Hutten bouwen met lege dozen is super leuk en spannend. Laat ze helpen met het inrichten van hun nieuwe huis en vooral hun eigen kamer/speelkamer. Geef ze een eigen plek, elk kind heeft behoefte aan een eigen plek. Zorg ervoor dat ze een eigen kamer hebben waar ze zich veilig en geborgen voelen. Laat ze meedenken over de inrichting van hun kamer. Zo creëer je een plek waar ze zich echt thuis voelen.  Zo voelen ze zich betrokken en zullen ze zich sneller thuis voelen.


Tips voor het inrichten van een kindvriendelijk interieur

  • Kies voor zachte materialen en kleuren.

  • Zorg voor voldoende opbergruimte voor speelgoed en kleding.

  • Maak gebruik van accessoires om de ruimte aan te kleden.

  • Laat de kinderen meedenken over de inrichting.

Comments


bottom of page